Goed op de hoogte
Onderzoeken, nieuwe ontwikkelingen en handige weetjes uit de sector zorg en welzijn. Met deze rubriek blijf je bij!
Goed op de hoogte
Onderzoeken, nieuwe ontwikkelingen en handige weetjes uit de sector zorg en welzijn. Met deze rubriek blijf je bij!
Digitale wondzorg
Bij de behandeling van een complexe wond komen veel verschillende zorgmedewerkers kijken. Een thuiszorgmedewerker en een wondverpleegkundige bijvoorbeeld. Om makkelijker samen te werken, houden zorgverleners de status van een wond bij in de Ons Wondzorg app. Thuiszorg deelt foto’s van de wond en andere kenmerken, zoals de grootte en de kleur. Zo blijven wondverpleegkundigen van een afstandje op de hoogte van het herstel én kunnen ze op tijd bijsturen als meer hulp nodig is. Een bezoek aan de cliënt is dan minder vaak nodig. Vraag of jouw organisatie al werkt met de app of download via App Store of Google Play.
Zorgen delen
Er zijn tal van handige apps die je helpen bij zorgtaken. Denk aan digitaal contact met je huisarts of het bijhouden van je gezondheid. Dat noemen we e-health. Hello 24/7 is daarvan een goed voorbeeld. In deze app deel je de zorg voor een naaste met familieleden, vrienden of buren. Beheer afspraken in de gedeelde agenda, verdeel de taken en houd contact met elkaar. Allemaal vanaf één centrale plek. Download gratis via App Store of Google Play.
Helpen tijdens noodsituaties
Noodsituaties, zoals een virusuitbraak of natuurramp, zorgen voor meer werkdruk in de zorg. In zo’n situatie komt de Nationale Zorgreserve (NZR) in actie. Deze organisatie koppelt voormalige zorgmedewerkers aan zorginstellingen die tijdelijk capaciteit tekortkomen. Zo zorgt deze reserveploeg ervoor dat de sector bij een crisis goed blijft functioneren. Dat is niet het enige voordeel vana je inzetten als zorgreservist. Onderzoek van PGGM&CO laat zien: professionals die zich na hun pensioen inzetten in de zorg voelen zich fysiek én mentaal fitter. Ben jij gepensioneerd en wil jij je hiervoor inzetten?
Innovatie in cijfers
Hoe denken collega’s over innovatie in zorg en welzijn? De reacties uit de PFZW-community:
- Ik gebruik al technologie in mijn werk Ja: 70% Nee: 30%
- Innovatie in zorg en welzijn is belangrijk zodat we meer tijd overhouden voor ons werk Ja: 91% Nee: 9%
- Ik vind het moeilijk om bij te blijven rondom innovaties in mijn werk Ja: 59% Nee: 41%
- Ik ben bang dat technologie menselijk contact vervangt Ja: 62% Nee: 38%
Nadenken over AI
Kunstmatige intelligentie (AI) is een fijn hulpmiddel in de sector zorg en welzijn. Zo kan het de uitkomst van onderzoeken bij patiënten voorspellen op basis van data. Maar hoe zit het met de privacy en veiligheid van patiënten? Over die vraag denken zorgprofessionals na in het eerste AI-ethieklab voor de zorg, in het Erasmus MC. Zij zorgen ervoor dat AI op een eerlijke en veilige manier gebruikt wordt. Bijvoorbeeld door erop te letten dat AI-modellen voor elke huidskleur even goed werken.
Slimme sensor
Veel ouderen dragen een valdetector. Dit slimme apparaatje weet wanneer iemand valt. De sensor reageert namelijk op snelle, onverwachte bewegingen. Er gaat dan direct een melding naar een zorgmedewerker of mantelzorger. Is er om een andere reden dringend hulp nodig? Met één druk op de alarmknop schakel je hulp in.
Echte verhalen van de werkvloer
Elke dag maak je wel iets mee in zorg- en welzijnswerk. Hartverwarmende momenten, maar ook heftige situaties. In onze podcast Vitale Functies vertellen medewerkers over een ervaring die ze nooit zullen vergeten. Van een borstkankerchirurg die zelf borstkanker kreeg tot een patiënt helpen die ontwaakt uit een coma. Hoe ga je ermee om, hoe werk je als team samen en wat kun je van elkaar leren?