Goed op de hoogte
Onderzoeken, nieuwe ontwikkelingen en handige weetjes uit de sector zorg en welzijn. Met deze rubriek blijf je bij!
Goed op de hoogte
Onderzoeken, nieuwe ontwikkelingen en handige weetjes uit de sector zorg en welzijn. Met deze rubriek blijf je bij!

Collega’s, bedankt!
Met fijne collega′s om je heen werk je beter samen en heb je meer werkplezier. Op 3 april is het Nationale Collegadag. Een mooi moment om je waardering uit te spreken én om na te denken. Kijken jullie genoeg naar elkaar om? Durven jullie eerlijk te zijn tegen elkaar? Ook over geldzaken? Ook hier lees je waarom dat belangrijk is. Wil jij een collega in het zonnetje zetten? Stuur jouw compliment naar redactie.pfzw@mpg.today.

Poenpraat
Hoe geniet je later van een goed pensioen? Vincent Kouters wil nog helemaal niet nadenken over pensioen, maar zet toch geld opzij. Aaf Brandt Corstius wil haar vaste lasten verlagen, om bijvoorbeeld te reizen. Dat en meer geldzaken bespreken de twee in de podcast Over geld praat je niet. Je luistert deze podcast onder andere op Spotify.

Leren over leefstijl
Mensen die gezond leven hebben minder zorg nodig. Daarom is leefstijl een belangrijk onderwerp. 30.000 ziekenhuismedewerkers leren problemen te herkennen die invloed hebben op je gezondheid, zoals roken of geldzorgen. Ze oefenen gesprekken met patiënten hierover met virtual reality. Dit jaar starten 11 ziekenhuizen met het Beter Gezond-programma, zoals het Ommelander Ziekenhuis Groningen en Flevoziekenhuis Almere. Later doen meer ziekenhuizen mee.
Grip op je geldzaken
1
Voor elk doel een potje
We zetten in Nederland ons geld vooral apart voor pensioen, onverwachte kosten, vakantie, verbouwen of een auto. Een buffer is ook handig als je plots minder verdient. Hoeveel je nodig hebt is persoonlijk. Het Nibud adviseert om ongeveer 10% van je maandsalaris als reserve te houden.
2
Centen tellen
Vind je het moeilijk om elke maand geld te sparen? Ook kleine beetjes helpen. Laat je aankopen bijvoorbeeld afronden tot de eerstvolgende euro. Koop je koffie voor € 3,25, dan spaar je € 0,75. Sparen met wisselgeld kan onder andere bij ING en Rabobank.
3
Je uitgaven op een rij
Met een huishoudboekje krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. Je ziet wat er binnenkomt, waar je geld heengaat en hoeveel je maandelijks overhoudt. Misschien zie je zo zelfs iets waar je op kunt besparen. Zet het op papier of gebruik een app, zoals Dyme. Download gratis via App Store of Google Play.

Hoe financieel fit ben jij?
Dat ontdek je met de FinanciëleGezondheidsCheck van het Nibud. Je beantwoordt vijftien vragen over bijvoorbeeld sparen, rekeningen betalen en een potje voor onverwachte kosten. De check vertelt je hoeveel risico je loopt op geldproblemen en geeft praktische tips om jouw situatie te verbeteren.

Niet vergeten: belastingaangifte
Je hebt nog tot 1 mei 2025 om belastingaangifte over 2024 te doen. Dat kan online, in de Belastingdienst-app of op papier. Neem er de tijd voor, want het kan best een klusje zijn. De Belastingdienst vult veel gegevens al voor je in, maar controleer die goed. Vul eventuele aftrekposten en heffingskortingen in. Kom je er niet uit? Bel de BelastingTelefoon of lees de handige checklist van de Consumentenbond. Je kunt voor hulp ook terecht in bibliotheken, buurtcentra en bij vakbonden.
Cijfers over geld
- 46% van de 65-plussers maakt zich weleens zorgen over geld.
- 91% van de Nederlanders wil dat contant betalen mogelijk blijft.
- 1 op de 5 mannen weet niet wat er op hun betaalrekening staat, tegenover 1 op de 10 vrouwen.
- 13% van de 65-plussers heeft geen potje voor onverwachte uitgaven. Vrouwen krijgen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen.