Goed op de hoogte
Onderzoeken, nieuwe ontwikkelingen en handige weetjes uit de sector zorg en welzijn. Met deze rubriek blijf je bij!
Goed op de hoogte
Onderzoeken, nieuwe ontwikkelingen en handige weetjes uit de sector zorg en welzijn. Met deze rubriek blijf je bij!
Altijd dichtbij
Steeds meer zorgverleners bieden zorg op afstand. Om digitaal contact met patiënten goed te laten verlopen, gebruiken zij de app BeterDichtbij. Een initiatief van verschillende ziekenhuizen in Nederland. Met de app kun je chatten of videobellen met patiënten, geef je antwoord op vragen, deel je tips voor de behandeling en blijf je op de hoogte van het herstel. Een fysieke afspraak is dan niet altijd nodig. Ook heb je makkelijk contact met collega’s. Zo ga je beter om met je tijd, ben je flexibeler en geef je nog steeds passende zorg. Download gratis via App Store of Google Play.
Na je pensioen ertoe doen
Onderzoek laat al langer zien dat mensen die vrijwilligerswerk doen, gelukkiger zijn. Want iets doen voor een ander voelt goed. Het zorgt daarnaast voor sociale contacten en houdt je actief, ook na je pensioen. Je kunt op veel plekken in zorg en welzijn een steentje bijdragen. Sommige ggz-instellingen zoeken bijvoorbeeld maatjes. Dan bezorg je iemand met een verstandelijke beperking een leuke dag.
Samen de handen uit de mouwen
De Nationale Zorgreserve (NZR) is een landelijk netwerk van voormalig zorgprofessionals die zorginstellingen ondersteunen bij noodsituaties. Sanne is opgeleid als verpleegkunde, maar koos voor een andere loopbaan. De zorg blijft haar wel dierbaar en daarom werkt zij soms flexibel in zorgreservist om bijvoorbeeld medewerkers in het ziekenhuis te ondersteunen en taken over te nemen. ‘Ik kan echt iets betekenen voor zowel de ziekenhuismedewerkers als voor de patiënten. En stel dat ik zelf zorg nodig heb. Dan hoop ik toch ook dat anderen voor mij klaarstaan?’
Stapje terug
Heb je altijd al een yogacursus willen volgen? Of wil je meer tijd doorbrengen met je gezin? Misschien heb je recht op vitaliteitsverlof of balansverlof. Je neemt dan vrije dagen op om te werken aan je gezondheid, persoonlijke ontwikkeling of een betere balans tussen werk en privé. Soms ontvang je een budget om naar eigen keuze te gebruiken. Zo werk je fijner en gezonder tot aan je pensioen. Je werkgever bepaalt of je tijdens het verlof wordt doorbetaald en hoeveel dagen je mag opnemen. Vraag aan jouw werkgever of je hiervoor in aanmerking komt.
Administratieve druk
Minder administratie betekent meer werkplezier, vindt driekwart van de medewerkers in zorg en welzijn. Dat blijkt uit recent onderzoek van FNV Zorg & Welzijn. In de afgelopen vijf jaar nam de hoeveelheid (digitaal) papierwerk in de sector flink toe. 69% van de zorgverleners denkt dat cliënten betere zorg krijgen als zij minder administratie hoeven te doen.
Prietpraat
Praat eens wat vaker over koetjes en kalfjes, ook al voelt dat misschien ongemakkelijk of nutteloos. Smalltalk heeft namelijk allerlei voordelen. Dat praatje bij de koffieautomaat verbetert de band met je collega’s en kan het begin zijn van een dieper gesprek. Belangrijk, want sociaal contact maakt je blij. Ook spreker Merijn Ruis beaamt dat in zijn handige tips.
Blijmakers
De zon op je gezicht, de mooie herfstkleuren, een egeltje in de tuin. Geluk zit vaak in kleine dingen om je heen, ook in het najaar. Ga lekker naar buiten, want dat is goed voor je brein én lijf. Buitenlucht maakt je hoofd leeg, verbetert je humeur en maakt je creatiever. Die stappen zijn natuurlijk mooi meegenomen. Of stap op de fiets voor een mooie herfstroute. De kans op een najaarsdip wordt zo een stuk kleiner.
HersenHelden
Wat als je op jonge leeftijd alzheimer krijgt en geen familie meer hebt? Het overkwam Rob (37). Gelukkig werd hij omringd door vrienden, die voor hem zorgden tot hij overleed. Het is een van de verhalen uit de podcast HersenHelden van UMC/Alzheimercentrum Amsterdam. Daarin gaat presentator en onderzoeker Jetske van der Schaar met haar gasten in gesprek over dementie. Je luistert deze podcast bijvoorbeeld op Spotify.